Dierfysiotherapie

Fysiotherapie is binnen de gezondheidszorg voor mensen een algemeen bekende, volledig geaccepteerde therapievorm met goede resultaten. De dierenfysiotherapeut is in beginsel een fysiotherapeut voor mensen die zich bezighoudt met de behandeling van klachten gerelateerd aan het bewegingsapparaat (spieren, pezen, banden, gewrichten en het zenuwstelsel). Het doel is het optimaal en pijnvrij laten functioneren van het lichaam.

De opleiding tot dierenfysiotherapeut is dan ook een vervolgstudie op de studie HBO-fysiotherapie. Met andere woorden, dierfysiotherapie is een specialisatie en gericht op het bewegingsapparaat van dieren. Het is géén alternatieve geneeswijze, maar paraveterinair erkend door het ministerie van Landbouw en Visserij in 1992.

De dierenfysiotherapeut werkt nauw samen met de dierenarts en vaak op basis van een verwijzing. Met name bij blessuregevoelige sporten worden ook uit preventieve voorzorg dieren behandeld. Mocht de dierenfysiotherapeut de noodzaak van behandeling van een dierenarts vermoeden, dan wordt de eigenaar geadviseerd contact op te nemen met de dierenarts.

Opleiding dierfysiotherapie
Een dierenfysiotherapeut heeft in totaal minimaal 6 jaar studie gevolgd om specialist in beweging van dieren (met name honden en paarden) te worden. Na de vierjarige HBO-opleiding fysiotherapie, wordt de tweejarige post-HBO specialisatie-studie dierfysiotherapie gevolgd.