Flexchair

FlexchairBewuster paardrijden betekent bewuster bewegen. Om de bewegingen van bekken en wervelkolom in beeld te brengen kunnen we gebruik maken van de Flexchair. Dit is een instrument waarbij je op een zadel zit dat je voorwaarts, achterwaarts en zijwaarts kunt bewegen met je zitvlak. Op een computerscherm dat voor je staat, worden de bewegingen in beeld gebracht. Dat maakt je bewuster van de interne bewegingen van je bekken en wervelkolom.
De mogelijkheden met de Flexchair zijn veelzijdig. Het is een middel voor CORE-training (diepe buik- en rugspieren), een middel om de mobiliteit van de onderrug te verbeteren en het is een ideaal trainingsmiddel voor de ruitersport.

De Flexchair is een hele mooie toegevoegde waarde voor ruiters. Ze trainen er hun mobiliteit, stabiliteit en coördinatie mee. Ze leren hun spieren onafhankelijker aan te sturen en hun spieren rond de wervelkolom worden door trainingen sterker.
‘De Flexchair traint mobiliteit, stabiliteit en coördinatie’, Maart 2011, Paard en sport

 

Onbewuste prikkels die je aan je paard geeft
Bij de behandeling van rugklachten maak ik als humaan fysiotherapeut onder andere gebruik van de Flexchair. Met behulp van de Flexchair is het mogelijk de spierfunctie rondom de lage rug te testen en te trainen. De testgegevens kunnen ons duidelijk maken of een eventuele verminderde aansturing van de diepe rug- en buikspieren bijdragen aan het ontstaan van rugklachten, een onbalans in de houding of een verminderde coördinatie. Er is een belangrijke link tussen die diepe rug- en buikspieren en de ruitersport, waarbij je vanuit een goede rompbalans een stabiele en onafhankelijke zit kan ontwikkelen. Dit zal zich automatisch weer gaan uiten in een vermindering van onduidelijke signalen naar jouw paard.

 

Flexchair_manege     Flexchair training voor ruiters

  • Zit je recht? Ben je in staat om op een correcte manier je houding te onderhouden en hulpen te geven aan het paard? Hoe zit het met de symmetrie wat betreft de druk op jouw zitbeenknobbels? Door op de Flexchair plaats te nemen kun je dit gaan ontdekken.
  • Advies en training op de Flexchair leiden tot een bewustere ruiterhouding en een beter meebewegen op het paard. Een eyeopener voor de ruiter om te begrijpen waarom er op een bepaalde manier op een paard wordt ingewerkt en hoe er heel ruiter specifiek getraind kan worden.
  • De Flexchair training bestaat enerzijds uit training op de Flexchair en anderzijds worden er ook individuele oefeningen aangeboden welke afgestemd zijn op de klachten of het probleem van de ruiter. Deze oefeningen worden gericht op het verbeteren van houding en zit, spierversterking/kracht, stabiliteit, losser maken van stijve lichaamsgedeeltes die een belemmering opleveren tijdens het rijden, ontspanning, etc.
  • Met de Flexchair kunnen we werken aan de spierfunctie van de lage rug, diepe buikspieren, balans en coördinatie.
  • Door middel van het afnemen van een PAR-test (persoonlijke actieve rug test) kun je het gebruik van de Flexchair meetbaar maken en een specifieke training aanbieden.

 

Flexchair training:
de basis om je zit en rijden te verbeteren. Train jezelf van onbewust naar bewust.